MOSHAZAT
[ moshazard@hotmail.com | www.moshazat.tk ]

Friday, September 5, 2008

zkDesktoPreviu - Xubuntu 8.04

Salam, berjumpa lagi dalam entry kali ini;)
Haa sebagai permulaan, Mosh ingin memulakan entry Mosh dalam ZonKomp ni dgn memperkenalkan desktop yang sedang dan kerap Mosh gunakan sekarang ;) Mosh fikir ini adalah entry permulaan yang agak baik untuk Mosh, sebab ini antara perkara asas yg boleh Mosh ceritakan ;) berkenaan tentang macam mana sistem machine yang Mosh gunakan :) Biasala, baru nk cuba2 tulis blog, tulis sesuatu yang Mosh tau :)

So jom Mosh perkenalkan operating system yang Mosh gunakan sekarang, utk surf internet, menulis document, buat kerja2 development web, dan mcm2 la ;) Mosh kata "slalu gunakan" sebab Mosh ada lebih drpd 1 operating system dlm machine Mosh, rasanye ada 4 kot. Of coz ada Windows XP dan satu lagi adalah Linux Ubuntu Hardy Heron :D lagi 2 tu pun linux gak ;) Tanpa membuang ruang,so lets preview my desktop >>

Gambar diatas ialah screenshot desktop Mosh sekarg :D
Cuba teka operating system apa ni?? haha... Perkenalkan, ini adalah Linux Xubuntu Hardy Heron 8.04 LTS, yang Mosh kerap kali guna utk urusan seharian Mosh:D sbenarnye ada lagi flavor lain yg Mosh boleh guna dlm OS ni, Mosh ada ubuntu,kubuntu,fluxbox,kde4.5... Cuma Mosh lagi suka Xubuntu sbb lagi ringkas n lancar :D Kalu rasa nak pkai flavor lain tu, ada dlm 3 profile yg berbeza bila nk login tu ;)

So, apa yg boleh dilihat pada screenshot tu of coz la wallpaper tu ;) Pada Mosh wallpaper tu mnarik sebab gambar tu agak detail dan warna dia kena dgn warna oren theme xubuntu Mosh;) Gambar bandar di pinggir laut. Xubuntu Mosh cuma ada 1 taskbar di atas berbanding asalnye 2 sbb di bwh Mosh dh tuka dgn Avant Window Navigator,taskbar yang lebih cool sebab ada efek,dan menjadikannye hampir serupa dengan rupa desktop Apple :D So stakat ni agak puas hati dgn deko desktop Mosh skrg :D Setiap kali mesti bsemangat dpn laptop :D

Selain tu,button start pun Mosh tuka dengan logo Ubuntu, diikuti shortcut2 tmasuklah antivirus Avast Home Linux. Kalau tgk di sblah kanan taskbar plak, ada button Log Out, Clock, dan ada antara icon system tray yg bwarna hijau, itu ialah Mumbles, satu program notification, agak mnarik gak la :D

Yang ini pula screenshot Songbird; Music player dan internet browser yang Mosh slalu gunakan utk mendengar lagu dan melayari internet. Songbird versi 0.7.0 ini boleh dikatakan agak hebat juga dan Mosh berpuas hati menggunakannya. Fungsi Player nya masih lagi terhad untuk mendengar MP3 dan tidak menyokong media video lagi. Manakala fungsi sebagai internet browser juga terdapat lagi kekurangan seperti ia masih tidak dapat membaca flash lagi. Tidak hairan lah sebab Songbird masih lagi berstatus Beta.

Rasanye ckupla sampai disini sahaja, kalu tidak panjang berjela la nmpaknye entry ni :p Bye