MOSHAZAT
[ moshazard@hotmail.com | www.moshazat.tk ]

Saturday, September 13, 2008

ZonKomPengenalan - Ubuntu 9.04 berkod nama Jaunty Jackalope

9.04 Jaunty Jackalope
Salam,
     Jutawan perisian dan pemilik Canonical Ltd; Mark Shuttelworth yang juga merupakan Bapa atau pengasas kepada Linux Ubuntu, pada hari Isnin bersamaan 8 september 2008 telah membuat satu pengumuman tentang kod nama dan sasaran sistem operasi ubuntu yang akan datang; Ubuntu 9.04 berkod nama Jaunty Jackalope. Dengan pembangunan versi Ubuntu seterusnya iaitu Ubuntu 8.10 berkod nama Intrepid Ibex yang aktif dan dalam menunggu masa untuk dilancarkan pada bulan oktober nanti, mereka sudah merangka sasaran secara kasar tentang pembangunan Ubuntu, yang akan menjadi fokus usaha mereka tahun hadapan. (Rujuk pengumuman -

     Ubuntu 9.04 atau dikenali sebagai Jackalope, dirancang akan mempunyai ciri-ciri yang dinaiktaraf seperti mempercepatkan masa boot sistem operasi dan mempunyai integrasi dengan web yang lebih baik. Tidak banyak yang diperkatakan berkaitan dengan ciri2 terbaru Jackalope kerana kumpulan pembangun Ubuntu akan berkumpul di Mountain View,untuk membincangkan tentang Jackalope ini. Seingat Mosh Mountain View ialah tempat operasi utama Google Inc. Dengar2 di Googleplex di Mountain View tu adalah tempat yang amat menarik ;) Mempunyai suasana kerja yang selesa dan tenang.
     Berkaitan dengan kod nama, apa itu Jackalope? Haa seperti yang dapat dilihat di pada gambar, itu adalah Jackalope. Merupakan seekor arnab yang mempunyai tanduk seperti rusa. Sebenarnya Jackalope ialah adalah gabungan nama      Jackrabbit dan Antelope, sama seperti rupa fizikalnye yang menyerupai arnab dan rusa. Berdasarkan wikipedia, bentuk seperti tanduk di atas kepala arnab itu sebenarnya adalah ketumbuhan atau tumor dan ia memang menyerupai rupa tanduk. 
     Pada pendapat Mosh, Mosh cuma akan upgrade Ubuntu Mosh selepas 5 bulan versi terbaru tersebut dilancarkan, ini adalah untuk mengelakkan sebarang error dan masalah bug. Apapun, tumpukan perhatian pada versi seterusnya Intrepid Ibex yang dijadualkan sedia untuk dimuat turun pada bulan oktober ini. ;)