MOSHAZAT
[ moshazard@hotmail.com | www.moshazat.tk ]

Friday, October 17, 2008

ZonKomp Versi Baru!

Salam :D Hai, selamat datang.
Kepada pengunjung zK yang pernah datang sebelum ini, jangan terkejut atau pelik, anda memang masih di blog Zon Komputer, tetapi dengan paparan yang terbaru ;) Macam mana? ok x? Mosh mula proses adaptasi kepada versi baru ni sejak semalam lagi, yang pada mulanya zK menggunakan tema blogspot Dark yang sedia ada. Kini, zK masih lagi dengan tema gelap tetapi dengan susunatur dan penampilan yang berlainan.

Mosh merancang untuk mengubah penampilan zK supaya kelihatan lebih sofistikated, unik, terampil,padat dan mudah dalam faktor navigasi;) Semua faktor ini Mosh pertimbangkan untuk diimplemen dalam zK supaya blog ini nampak lebih yakin. Dimana zK tidak terlalu ringkas, dan tidak pula terlalu serabut. Mosh sudah menapis kandungan yang bermanfaat sahaja yang di letakkan, dan memastikan segala perubahan yang dilakukan tidak menjejaskan kelajuan pelayar internet untuk capai masuk ke dalam zK. Buat masa ini, selepas meminta bantuan rakan Mosh untuk cuba masuk ke dalam zK, dia memberi respon, kelajuan capaian ke zK adalah munasabah, jadi bermakna ia tidak akan mengecewakan;) Mosh pun pada ketika ini berpuas hati dengan keadaan susun atur zK.

Proses pengubahan penampilan zK mengambil masa satu hari untuk disiapkan. Prosesnya pada Mosh memang komplikated sebab Mosh kurang faham berkenaan fungsi CSS. Tetapi dengan pengetahuan Mosh tentang HTML, Mosh berjaya memanipulasi beberapa fungsi CSS yang Mosh baru belajar, sendiri :p hehe... Mosh telah cuba untuk mengubah susun atur warna tulisan yang terbaik, yang tidak mengganggu penglihatan, dan tetap nampak menarik.

Sekarang, Mosh boleh menumpukan semula untuk terus menulis entri untuk dikongsi dengan semua pengunjung zK :) Mosh cuba untuk memastikan segala artikel yang dipaparkan adalah berguna dan cuba menulis entri yang paling berkualiti yang Mosh mampu :D Penulisan adalah satu bidang yang agak baru untuk Mosh ceburi secara serius, jadi kini Mosh cuba untuk berlatih menulis blog dengan lebih baik supaya penyampaian Mosh boleh difahami dengan mudah :) Bersesuaian dengan objektif Zon Komputer, iaitu untuk membolehkan Mosh berkongsi apa-apa ilmu dan maklumat dengan orang lain yang berminat dalam bidang teknologi dan komunikasi :) Jadi Mosh harap anda semua selesa dengan perubahan ini dan sokonglah serta doakan projek blog ini akan lebih berjaya nanti :) Jika ada sebarang soalan atau komen, hubungilah Mosh melalui email, atau terus tinggalkan komen di blog ini:)

Jumpa di lain entri ;)