MOSHAZAT
[ moshazard@hotmail.com | www.moshazat.tk ]

Tuesday, October 14, 2008

ZonKomPreviu: YM! Ping Box


Salam, hi :D
Dah lama rasanya tidak membuat entri dalam ZonKomp ni :p Jadi pada kesempatan yang Mosh ada pada kali ini, Mosh mahu membuat satu entri berkenaan Yahoo! Messenger! Ping Box ;)

Pada pengguna-pengguna setia Yahoo! Messenger, pasti korang sudah sedia maklum tentang pelancaran versi baru Yahoo! Messenger versi 9.0 kan? Pada hari Mosh nak update YM! Mosh kepada v9.0 hari tu, Mosh terperasan satu iklan berkaitan YM! web applet di laman web Yahoo!. Jadi selepas Mosh update YM!, Mosh terus cuba menggunakan aplikasi web terbaru yang ditawarkan bersama dengan YM! 9.0, dan aplikasi web tu dinamakan Yahoo! Messenger Pingbox ;) Aplikasi ini berfungsi untuk memudahkan pelawat yang melawat mana-mana laman web kita untuk berinteraksi dengan kita dengan menggunakan YM dalam laman web kiTa tanpa perlu add Yahoo! ID atau install YM pun ;) Menarik bukan?

Jadi apa kata korang cuba gunakan YM! Pingbox ni, mula-mula pergi ke laman web Yahoo!, kemudian sign in ke dalam id Yahoo! anda, ini adalah supaya memudahkan proses membuat Pingbox anda nanti. Kemudian pergi ke Yahoo! Messenger Pingbox, dan klik butang "Create a Pingbox" di tengah-tengah laman web itu. Dalam ruang konfigurasi yang disediakan, pengguna boleh menentukan bagaimana YM! Pingbox akan dipaparkan dalam laman web mereka nanti, pengguna boleh memilih tema latar, warna latar, jenis font, nama paparan, dan mesej ketika kita di luar talian. Selepas berpuas hati dengan ketetapan paparan yang dipilih, klik button "Next" dibawah sekali. Kemudian salin kod html dan letakkan ke dalam laman web yang hendak dipaparkan Pinbox ini. Pemilik Pingbox tidak perlu mendedahkan ID Yahoo mereka pun jika mereka tidak mahu.

YM! Pingbox ini sesuai digunakan bersama YM! v9.0. Perbincangan antara pelawat dan pemilik laman web adalah privasi dan cuma diketahui oleh mereka berdua sahaja walaupun terdapat beberapa pengguna lain yang melawat dan menggunakan Pingbox pada masa yang sama. Jika mahu berinteraksi secara terus dengan pengunjung laman web tanpa perlu mendedahkan sebarang identifikasi, Pingbox mungkin salah satu penyelesaiannya ;)